IMPORTANT QUESTIONS MAY BE ASK IN INTERVIEW OF CIVIL ENGINEER (PART 1)

1. What is a density of cement, sand, course aggregate, water and steel?
Ans. Cement : 1440 kg/m3
        Sand : 1500 to 1600 kg/m3
        Course aggregate : 1650 to 1750 kg/m3
        Water : 1000 kg/m3
        Steel : 7850 kg/m3

2. Which methods are used for curing of concrete?
Ans. (i) Spraying of water
        (ii) Wet covering on surface
        (iii) Pounding
        (iv) Application of curing compounds
        (v) Steam curing
        (vi) Sprinkling

3. Which sizes of covers are used in construction?
Ans. For column :- 40 mm 
        For beam :- 25 mm
        For slab :- 20 mm
        For Retaining wall :- 20 to 25 mm
        For footing :- 50 mm
        For raft footing :- 70 mm

4. What is the initial and final setting time of cement?
Ans. Initial setting time : 30 mins
        Final setting time : 600 mins.

5. Which apparatus is used to determine initial and final setting time of cement?
Ans. The vicat Apparatus

6. Which apparatus is used to determine soundness of cement?
Ans. Le chatelier apparatus

7. How many longitudinal bars are minimum required for column?
Ans. For square column : 4 nos
        For circular column : 6 nos.

8. Which diameter minimum required for longitudinal bar of column?
Ans. For column, Minimum 12 mm diameter of bar shall required.

9. Types of foundations?
Ans. (i) Shallow foundation
        (ii) Deep foundation

10. Types of shallow foundations?
Ans. (i) Spread footing
        (ii) Grillage footing
          (iii) Eccentric footing
        (iv) Combined footing
        (v) Strap footing
        (vi) Raft or mat footing

11. Types of deep foundations?
Ans. (i) Pile foundation
        (ii) Pier foundation 
        (iii) Cassion or well foundation

12. which types of concrete admixtures are generally used in concrete?
Ans. (i) Plasticizers
        (ii) Superplasticizers
        (iii) Retarders and retarding plasticizer    
        (iv) Accelerators and accelerating plasticizers
        (v) Air-entraining admixtures

13. What is buckling of column?
Ans. When a column is subjected to over compression on it, Buckling may occur; It is a sudden sideways deflection of a column.

14. What size of cube is used for concrete sampling?
Ans. 150 mm x 150 mm x 150 mm

Ans. 33 grade, 43 grade and 53 grade.

16. What M20 denotes?
Ans. M denotes mix design and 20 denotes its characteristic  compressive strength of concrete which concrete archive after 287 days of curing.

17. Laboratory tests of cement?
Ans. (i) Fineness test
        (ii) Initial setting time and Final setting time of cement
        (iii) Standard consistancy of cement
        (iv) Soundness test
        (v) Compressive strength test

18. What is the full form of HYSD, TMT and CTD steel bars?
Ans. HYSD = High Yield Strength Deformed Bars
        TMT = Thermo Mechanically Treated Bars
        CTD = Cold twisted Deformed Bars

19. What is B.B.S?
Ans. B.B.S is a Bar Bending Schedule, Which is used to determine accurate quantity of steel bars are required in construction.

20. Which sand is used in compressive strength test of cement?
Ans. Ennore (chennai)

Comments

Popular Posts

TYPES OF CRACKS IN R.C.C COLUMNS

CHECKLIST FOR TERRACE WATERPROOFING (BRICK BAT COBA)

TYPES OF ALUMINIUM SECTION FINISHES.