IMPORTANT QUESTIONS MAY BE ASK IN INTERVIEW OF CIVIL ENGINEER (PART 2)

1. Why black cotton soil is unsuitable for foundations?
Ans. Because its properties are uncertain and it shows volumetric change due to variation of moisture content, swells excessively when wet, shrinks excessively when dry and it has a tendency of swelling and shrinking due to clay particles.

2. The portion of a brick cut across the width, is called...
Ans. Bat

3. The member which is placed horizontally to support common rafter of a sloping roof, is
Ans. Purlin

4. The foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is known as......
Ans. Strap footing..

5. The 9 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as which type of bond?
Ans. Header bond.

6. The taper of precast concrete pile should not be more than.....
Ans. 2 cm per meter length.

7. The under surface of an arch, is called.....
Ans. Soffit.

8. The process of making the back ground rough, before plastering, is.....
Ans. Hacking.

9. The exterior angle between outer faces of a wall, is known as....
Ans. Quion.

10. The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall, is known as which bond?
Ans. Header bond.

11. In horizontal Damp Proof Course, thickness of cement concrete (1 : 2 : 4) is...
Ans. 40 mm.

12. Expansion joints in masonry walls are provided if length exceeds....
Ans. 40 meter.

13. Raft foundation are generally preferred to when the area required for individual footing, is more than
Ans. 50% of total area.

14. The arrangement of supporting an existing structure's foundation by providing supports underneath, is known as....
Ans. Underpinning. 

15. The skirting/dado in a bath roof should be upto....
Ans. 2 meter.

16. A floor constructed with 3 mm marble chips, is known..
Ans. Terrazo floor

17. The 19 cm x 9 cm side of a brick as seen in the wall face, is generally known as..
Ans. Stretcher bond.

18. The opening provided in sloping roof with its top parallel to the roof surface, is called..
Ans. Sky light window.

19. A covering of concrete placed on the exposed top of an external wall, is known as..
Ans. Coping.

20. The vertical side member of a shutter frame, is known
Ans. style.








Comments

Popular Posts

TYPES OF CRACKS IN R.C.C COLUMNS

CHECKLIST FOR TERRACE WATERPROOFING (BRICK BAT COBA)

CLASSIFICATION OF STAIR AND THEIR USES